Ilona Tuomisen Normipäivä* (Bazar, 2024, *kirja saatu arvostelukappaleena) jatkaa ihastuttavan Poppeli-puutalokorttelin ja sen asukkaiden tarinaa. Edellisessä osassa seurattiin juuri ennen häitä jätetyksi tullutta Sannia, tällä kertaa pääosassa on palapelejä, neulomista ja akvaariokalojaan rakastava luokanopettaja Amalia. Mikä täydellinen kotoilua rakastava päähenkilö feel good -kirjalle!

Edellinen lukuvuosi on ollut raskas, ja Amalia kaipaa rauhallista vuotta ekaluokkalaisten kanssa uudessa koulussa. Uusi rehtori kuitenkin määrää Amalian kaitsemaan vilkasta viidettäluokaa, jolla on ollut toistakymmentä sijaista viiden vuoden aikana. Koska rehtori on päätynyt tällaiseen ratkaisuun, Amalia uskoo esimiehensä vihaavan häntä.

Kirjassa on romanttinen sivujuoni, mutta se kehittyy niin hitaasti, että ehdin lukiessa miettiä moneen kertaan, onko tässä romanssia ollenkaan. Jos siis olet slow burn -romanssien ystävä, tämä kirja voisi sopia sinulle!

Romanssi on tehty sillä tavalla taitavasti, että tosi pitkään aikaan en nähnyt minkäänlaisia kipinöitä parin välillä (ja myös päähenkilö on niistä melko tietämätön). Tarinan loppuun mennessä pari kuitenkin voitti minut puolelleen, ja olisin halunnut lukea heistä lisää lisää lisää!

Rakastin kirjan lempeää tunnelmaa ja Poppelin puutalokorttelia. Amalian mainioita työkavereita ja oppilaita, joista pikkuhiljaa kuoriutuu melkoisia kullannuppuja. Ja tietenkin naapurin Hilma-mummoa, joka yrittää parittaa Amaliaa lapsenlapselleen Kuismalle:

"Poika on kätevä käsistään. Älykäs. Sporttinenkin, pelaa pallopelejä", Hilma jatkoi luettelemista Amalian lähtöyrityksistä välittämättä.
"Kuvitella, ja silti sinkku. Puhuuko hän myös sujuvaa ranskaa ja soittaako hän cembaloa?" 
(Ilona Tuominen: Normipäivä)


Ilona Tuominen: Normipäivä

Normipäivä kuvaa uskottavasti koulumaailman arkea ja sekoilua

Kevyempien teemojen ohella tarinassa käsitellään koulumaailman haasteita, työtehtävien kasaantumista ja työuupumusta. Amalia itse on keikkunut burnoutin partaalla raskaan työkaverin takia, ja uudessa koulussa hän todistaa toisen ihmisen romahtamista. Koulumaailman dynamiikkoja tutkaillaan uskottavasti, ja vakuuttavutta kuvaukseen tuo se, että Tuominen työskentelee itsekin opettajana. 

Amalia on saanut luotsattavakseen luokan, jonka vakiopettaja Nina on vähän väliä vapailla musiikki- tai oppikirjaprojektien takia. Ninan ympärille olisi ehkä saanut kehiteltyä vielä enemmän draamaa, ja jäin kaipaamaan, että hänen tarinaansa olisi kuljetettu kirjan loppupuolella mukana tasaisemmin. Ehdin parissa kohtaa miettiä, mihin Nina katosi, kun hänestä ei moneen lukuun kuultu yhtään mitään. 

Jäin myös miettimään kirjan nimeä. Kun sarjan ekan osan nimi on Seurustelusalaliitto, Normipäivä tuntuu nimenä jotenkin lattealta. Tarina antaa sille hauskan kontekstin: koulumaailmassa normipäivään mahtuu ja kuuluu kaikenlaista sekoilua. Silti en olisi ehkä tarttunut kirjaan pelkän nimen perusteella, siinä on työnimimäinen kaiku.

(Teksti on julkaistu myös @tarinannuppuja-Instagram-tililläni.)