Holly Bournen Teeskentelyä (2021, Gummerus, suom. Kristiina Vaara, kirja pyydetty kustantajalta arvostelukappaleena) on uuden ajan vihaista, feminististä kirjallisuutta. Kipeää, raivoisaa ja silti valoisaa.
Bourne tunnetaan ehkä parhaiten nuorille aikuisille kirjoittamistaan romaaneista, kuten Oonko ihan normaali? ja Niin käy vain elokuvissa. Teeskentelyä-kirja on kuitenkin suunnattu aikuisille.
Tässä välissä on syytä todeta sisältövaroitukset! Teeskentelyä käsittelee muun muassa seksuaalista väkivaltaa ja raiskausta. Käsittelen näitä teemoja myös tämän postauksen seuraavissa osissa.
Mistä Holly Bournen Teestentelyä kertoo?
Teeskentelyä kertoo kolmekymppisestä Aprilista, jonka ex-poikaystävä on raiskannut. April yrittää jättää väkivaltaisen kokemuksen taakseen, mutta ollessaan treffeillä uusien ihmisten kanssa hän törmää toistuvasti seksismiin ja urpoileviin miehiin.
April uskoo, että ainoa keino löytää parisuhde on ruveta Greteliksi, fantastiseksi naiseksi, josta kaikki miehet haaveilevat. Niinpä hän kirjautuu treffisovelukseen nimellä Gretel valmiina hurmaamaan kaikki miehet.
Mutta mitä tapahtuu, kun Aprilin elämään astelee mies, josta hän kiinnostuu toden teolla? Voiko suhteesta koskaan tulla mitään pidempiaikaista, kun mies luulee seurustelevansa Gretel-nimisen naisen kanssa?
Teeskentelyä kuvaa riipaisevalla tavalla seksuaalista väkivaltaa
En ole koskaan aiemmin lukenut kirjaa, jossa olisi yhtä upealla tavalla käsitelty raiskauksen aiheuttamaa traumaa. Usein raiskauksen käsittely typistyy raiskaustilanteen kauhun kuvaamiseen, mutta pitkäaikaiset vaikutukset uhriin sivuutetaan kokonaan.
Teeskentelyä edistääkin erinomaisella tavalla seksuaalisen väkivallan uhrin ymmärtämistä. Kirja myös hälventää raiskausmyyttejä (eli virheellisiä raiskaukseen liittyviä käsityksiä) mielettömän hienosti!
Tuntuu jotenkin tosi väärältä olla fiiliksissään kirjasta, joka käsittelee näin kamalaa aihetta. Kuitenkin vahingollisia ja virheellisiä mielikuvia raiskauksesta välittäviä representaatioita on niin paljon, että tämä yksi, jossa kaikki on kuosissa, saa tällaisen seksuaalista väkivaltaa gradussaan tutkineen humanistin sydämen läikähtelemään riemusta.
Samalla kirjan sanoma on valoisa: vaikka seksuaalinen väkivalta on hirveää, traumatisoivaa ja kammottavan yleistä, siitä on mahdollista selvitä.
Myös Bournen nuorille aikuisille kirjoittama kirja Syitä itkeä julkisesti (Gummerus) käsittelee väkivaltaista parisuhdetta. Kirjassa sivutaan myös raiskaustraumaa, mutta pääpaino on kontrolloivan parisuhteen kuvaamisessa ja siinä, miten suhteesta voi toipua.
Kirja saa sekä itkemään että nauramaan
Teeskentelyä ei ole vahvoilla ainoastaan seksuaalisen väkivallan kuvaamisessa. Taas kerran Bourne onnistuu nimittäin luomaan moniulotteisen päähenkilön, joka herättää lukijassa voimakkaita empatian tunteita. Kuten aina, Bourne kuvaa myös naisten välistä ystävyyttä kauniisti.
Lisäksi kirjassa käsitellään todella raastavasti ja hienosti sitä, miten naiset pienentävät itseään deittaillessaan, jotta miehen hauras maskuliinisuus ei kärsisi.
Kirjassa on oikeastaan kaikki kohdallaan. Ainoastaan chick lit -kirjallisuuden klassikkokliseelle, gay best friend -hahmolle rypistelin kulmiani. Ihanaa, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä kuvataan, mutta stereotyyppinen tapa representoida aina vähän tympii.
Kirja sai itkemään, se teki vihaiseksi, se synnytti perhosia vatsanpohjaan – ja aika ajoin myös nauratti. Melkoinen vuoristorata, aivan upea sellainen!
Arvio on julkaistu ensimmäisen kerran Instagram-tililläni @tarinannuppuja. Tekstiä on täydennetty blogia varten.
Ei kommentteja
Lähetä kommentti